Over preuts gesproken

Preuts betekent overzedig volgens Van Dalen. Vooral de gebieden waar de monotheïstische godsdiensten heersen zijn wij mensen preuts. Dieren zijn niet preuts en in Nieuw-Guinea zijn er nog steeds stammen waar je als man goed gekleed voor de dag kan komen in een peniskoker.

Vroeger waren wij ook niet zo preuts, in het oude Griekenland werd naakt gewerkt en gesport en de Romeinen waren ook niet preuts. Het begint ergens in de tijd van Mohammed. Het uitgangspunt is het gezin en dat het familie bezit bij elkaar gehouden moet worden. Er is dus geen behoefte aan koekoekskinderen. Wezenlijk is daarbij het idee dat mannen van nature deugdzaam zijn en door wulpse vrouwen worden verleid. Dus moet het lichaam van de vrouw geheel aan de blik van de man ontrokken worden. In de roomse kerk moest zelfs het verleidelijke hoofdhaar bedekt worden met een sjaaltje en moesten de vrouwen in de kerk gescheiden worden van de mannen.

De naturisten verenigingen waren in de eerst helft van de vorige eeuw een uiting van onvrede. Men bracht uit ideële motieven zijn vakantie met zijn gezin door in de natuur en naakt. Alles achter hoge schuttingen, dat wel.

De tweede helft van die eeuw bracht de anti conceptie pil, met als consequentie dat de vrees voor het koekoeksjong verminderde. Ook de verdere emancipatie van de vrouw speelde een rol. We moeten ons verzetten tegen mannen die menen te kunnen bepalen hoe wij gekleed moeten zijn. We maken mee hoe naakte vrouwen provocerend over de boulevard lopen om daar te worden gearresteerd wegens overtreding van de wetten op de openbare zeden.

Ook de hippie beweging “make love not war” stond ver af van de tot dan toe gebruikelijke terughoudendheid ten aanzien van de seksualiteit.

Mevrouw Tegendraedt en ik zijn geen ervaren en geen bevlogen naaktlopers. Onze Roomse opvoeding stond ver af van het naaktstrand, dat zich dan ook nu nog niet in onze belangstelling mag verheugen. Ik sprak erover met Paul, een jeugdvriend uit het “Rijke Roomsche Leven”

Vorige maand, zei Paul, werden Carla en ik uitgenodigd bij mensen die we bij de golfclub hebben leren kennen. Zij bewonen een rustig gelegen huis met een eigen zwembad en een grote ommuurde tuin. Als het weer het toelaat lopen zij er naakt rond. Zij stelden voor gevieren de kleren uit te trekken en lekker bloot in de zon te lopen.

Wij zagen dat niet zo zitten maar de druk werd zo groot dat het niet mogelijk was ons nog langer te verzetten. Dus togen wij naar de logeerkamer om daar onze kleren achter te laten. Toen wij weer op het terras aankwamen waren onze blote gastvrouw en gastheer reeds aanwezig. Wij zochten een plek aan een gedekte tafel zodat het overhangende tafelkleed nog enige beschutting bood.

Onze gastvrouw was een mooie vrouw, goed gevuld op de juiste plaatsen. De uitstalling van al dat fraais liet mij niet onberoerd. Ik heb toen geprobeerd het tafelkleed een beetje van Carla naar mij toe te trekken, maar al snel was ook dat niet voldoende om te verhullen wat er met mij gebeurde. Ik vond het uiterst gênant.

Ik heb toen oogcontact gezocht met Carla die al snel begreep wat er aan de hand was. Zij stond op en samen spoedden wij ons naar de logeerkamer. Toen we daarna geheel aangekleed weer op terras kwamen zaten onze nieuwe vrienden er al, aangekleed en wel.

Ik heb best gezien wat er met je gebeurde, zei de gastvrouw tegen me. Jullie zijn te preuts. Als je vaker in het gezelschap van naakte vrouwen bent, dan vind je het gewoon en dan gebeurt het niet meer.

Nou, zei Paul tegen mij, achteraf denk ik dat ik toch liever preuts blijf.

Johannes Tegendraedt

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *