Over stelen gesproken

Gij zult niet stelen, schreef Mozes als achtste van de tien geboden op zijn stenen tafelen. Ik weet niet of dit gebod of het daaraan voorafgaande, gij zult niet vreemd gaan, het meest wordt overtreden.

Natuurlijk veronderstelt het steelverbod het bestaan van particuliere eigendom. Dat bestaan is niet zo vanzelf sprekend, de homo erectus kende geen privé eigendom. (NB een homo erectus is geen homo met een erectie, maar één van de eerste mensachtigen, die rechtop liep). Eerst ontstond groep- of stameigendom, de overgang naar privé eigendom is zelfs heel recent. Nu nog steeds moorden stammen in Afrika elkaar uit om in het bezit van oliebronnen te komen en in de tweede wereldoorlog wilden de Germanen het land van de Slavische volken stelen.

In het Nederland van nu heeft het stelen vele verschijningsvormen. De kleinste dieven zijn wel degenen die ontbijten tussen de schappen van de super en in hun binnenzak hun lunch meenemen.

Het warenhuis heeft al te maken met stelen voor de verkoop.

Bij de zoon van de gemeente secretaris, die met mijn dochter op het lyceum zat, konden de klasgenoten warenhuis artikelen bestellen voor halve prijs, die artikelen ging hij dan stelen.

Geen steler zonder een heler!

De politie vindt dat ze er niet zijn voor de bescherming van de winkelier. Hij moet zelf voor de beveiliging van zijn eigendommen zorgen. Als er dan met een kapitaal aan camera’s en poortjes iemand wordt betrapt, heeft de politie nauwelijks tijd om een proces verbaal te schrijven, de dief staat na een paar uur weer op straat en gaat verder met stelen. De politie is te druk met het opsporen en bekeuren van automobilisten die op de autoweg tien Km te hard rijden, dat brengt meer op.

Toen twee jonge mannen op een scooter mijn tas met al mijn geld en papieren erin, uit mijn hand trokken kon ik op het politie bureau aansluiten bij een lange rij voor een deur waarachter een agent met frisse tegenzin met twee vingers processen verbaal zat te tikken. De verzekeringen moesten zijn salaris betalen meende hij, want daar ging het allemaal om. Dat de politie zou kunnen proberen die jongens te pakken kwam niet bij hem op.

Iemand beroven is veel eenvoudiger dan zelf verdienen, de kans dat je gepakt wordt is heel klein en als je gepakt wordt dan is de straf gering. De misdaad loont!

Ook witte boord criminelen die goedgelovigen van hun spaarcenten afhelpen door hen aandelen te verkopen in niet bestaande projecten worden zelden gepakt. Als ze gepakt worden is het geld vaak in veiligheid gebracht en na een paar jaar verplicht verblijf in een staatshotel, gaan ze vrolijk de buit opfuiven op de Bahamas.

Het opsluiten van criminelen in staatshotels, vroeger gevangenis geheten, is niet goedkoop. Meer dan 2 miljard euro per jaar betalen Nederlanders er met zijn allen voor, een opgesloten crimineel kost veel meer dan Jan Modaal verdient. En het helpt niets, de recidive loopt op tot tachtig procent ondanks de 300 miljoen euro belastinggeld die de reclassering per jaar besteedt aan de begeleiding van criminelen die vrij komen.

Ik vind het belangrijk dat de oppassende burger wordt gewaarschuwd tegen dieven die vrij komen uit de staatshotels, ze gaan vrijwel zeker weer stelen. Die waarschuwing vind ik veel belangrijker dan de schending van de privacy van een dief

In de middeleeuwen werden dieven gebrandmerkt zoals nu nog de schapen in Australië; de Sharia, de islamitische wet schrijft voor dat dieven een hand moet worden afgehakt. Wreed allemaal. Maar het laatste kootje van de pink eraf lijkt mij verantwoord. Dan weet de oppassende burger wat voor vlees hij in de kuip heeft en misschien schrikt het verlies van een vingerkootje ook wel meer af dan een verplicht verblijf in een staatshotel. En het is veel goedkoper ook.

Johannes Tegendraedt

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *