Over dik gesproken

Alles wat fijn is, is verboden, immoreel of het maakt dik.

Amerikanen waren al heel lang te dik omdat ze te veel hamburgers en voorgekookte vette happen aten, toen volgden de Engelsen en nu zijn ook de Nederlanders te dik. Mannen met een omtrek ter hoogte van de buik van meer dan102 cm zijn volgens de onderzoekers te dik.

Hoe word je te dik? Door meer te eten en te drinken dan je lichaam nodig heeft. Je lichaam is bang voor toekomstige schaarste, de overtollige voeding wordt niet uitgescheiden maar opgeslagen in de vorm van vet.

Aan dat uitscheiden is wel iets te doen. Anorexia meisjes weten dat. Je slikt laxeermiddelen, zodat je voortdurend diarree hebt of je steekt na de maaltijd een vinger achter in je keel zodat je gaat overgeven. Dat laatste deden de Dajaks op Borneo al halverwege een feestmaal, zodat ze vrolijk verder konden eten en drinken. Niet fijn allemaal.

Je kunt ook het verbruik opvoeren, je gaat sporten. Tenzij je topsporter wordt met het daarbij behorende regime haalt het niets uit. Een uurtje tennis (dubbel) vraagt minder energie dan het extra biertje in de kantine dat erbij hoort en een wandeling langs het strand kost nauwelijks de energie van het glas wijn op het terras. Dus blijkt, er zit niet anders op je moet minder eten, drinken en snoepen.

Je kunt het uitrekenen. Als je snel wilt afvallen moet je niet meer eten dan 1500 kcal per dag, als je liever rustig aan doet eet je 2000 kcal per dag, boven de 2500 wordt je dikker. Voor topsporters en betonwerkers zijn deze waarden aanzienlijk hoger.

Op veel levensmiddelen zijn de voedingswaarden nu aangegeven, met enige ijver is wel uit te vinden wat je te veel eet.

Maar je moet leren om te gaan met een hongergevoel, je moet een hongergevoel prettig gaan vinden. Rechtop Johannes zei grootvader Tegendraedt vaak tegen me. Als kind begreep ik het niet zo, maar nu wel. Rechtop loop je de koelkast, de koekjestrommel en de tussendoortjes voorbij. Zelfbewust, je bepaalt zelf en bewust, wat, wanneer en hoeveel je eet en drinkt. Daar gaat het om.

Val vooral niet in de handen van mensen in witte jassen die iets verkopen waardoor je gewoon kunt blijven eten en toch mager wordt. Allemaal humbug. Een vriendin van mij heeft zich een aantal keren laten opsluiten in een soort mini sauna. Vreselijk, je verliest veel water maar geen vet.

Een aantal praktische raadgevingen zijn er wel. Als je bijvoorbeeld behoort tot de mensen die alcohol slecht kunnen missen, bedenk dan dat een glas bier evenveel alcohol bevat als een glas wijn, maar meer dan tweemaal zoveel calorieën

Eet voedsel met vezels en eiwitten. Mijdt koolhydraten en vetten.

De voedingsmiddelen industrie heeft direct kansen gezien uw vrees dik te worden om te zetten in extra winst. De substantie van margarine light is even calorierijk als van gewone margarine, er is alleen wat extra water aan toegevoegd. Als u per se margarine op uw brood wil smeren neem dan gewone margarine maar de helft, het effect is hetzelfde maar u bent goedkoper uit.

Er wordt u aangepraat dat u plantaardige oliën moet eten, meervoudig onverzadigd of omega onverzadigd zou zo goed voor u zijn. Niet voor uw lijn; plantaardige vetten hebben dezelfde voedingswaarde als dierlijke. De voedingswaarde op het etiket is zelfs vaak veel hoger dan van de dierlijke vetten omdat die meer water bevatten.

Tot slot, mocht u gezegend zijn met een liefhebbende partner die zegt: ‘neem toch nog een stukje taart als je het zo lekker vindt’, heb er dan maar vrede mee dat u te dik blijft.

Johannes Tegendraedt

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *