Over 2018 gesproken

We hebben het weer gehad, de jaarwisseling. Er zijn slechts enkele hulpverleners in elkaar geslagen en een niet al te groot aantal auto’s in de fik gestoken en een deel van het veel rotzooi en CO2 verspreidend vuurwerk is niet afgestoken door het slechte weer.

Nu is het de tijd om na te denken over onze wensen voor het komende jaar.

In de privé sfeer wens ik u toe dat u de miljoenen loterij wint en dat u de liefde van uw leven vindt of herontdekt en dat uw liefdesleven bloeit, dat u alleen naar het ziekenhuis gaat om er vrienden te bezoeken, dat u lekker blijft eten en toch zo slank wordt als u altijd al had willen zijn, dat u de baan krijgt aangeboden, die nu uw chef heeft, dat u opstijgt naar het hoogste tarief van de inkomstenbelasting en dat u het extatische gevoel van geluk zult ervaren dat ver uitstijgt boven tevredenheid.

In 2018 gaat u zelf sporten in plaat van naar beroepssporters te kijken, de drugs voor een synthetische vrolijkheid laat u staan en voor zover u nog steeds rookt stopt u daarmee. In de vele vrije tijd die u hebt gaat u iets studeren, niet mediteren of yoga, maar drie uur per dag piano studeren, of uitvinden hoe het precies zit met de algoritmen in uw computer programma’s.

Voor de wereld waarin u leeft zou ik wensen dat we de door de mens veroorzaakte klimaat verandering nu eens bij de wortel gaan aanpakken door de bevolkingsgroei te bestrijden. Wat we nu doen is dweilen met de kraan open. Vrouwen die 16 kinderen krijgen, dat zou verhinderd moeten worden, zelfs met twee kinderen per vrouw blijven we nog groeien doordat we langer leven. We zouden ons ook kunnen afvragen of het zinnig is oude mensen die zich van hun omgeving nauwelijks nog bewust zijn met de modernste technieken kunstmatig in het leven te houden.

Ik zou u toewensen dat de gelovigen, in het bijzonder de islamieten, tot het inzicht komen dat hun godsdienst er één is van velen en dat de arrogantie verdwijnt dat anders gelovigen moeten of mogen worden gedood. Wij zouden ook de hand in eigen boezem kunnen steken en toegeven dat er in onze bijbel veel sprookjes staan en dat ook onze mores van de winkelsluiting op zondag, tot het verbod op het aborteren van een mismaakte foetus, toe zijn aan een herwaardering.

Ik wens u toe dat wij inzien dat onze westerse samenleving bezig is te vervlakken. Stadions vol met wiegende mensen met een plastic bekertje met bier in de hand die enthousiast meezingen met een lied met een heel simpele sentimentele tekst en een nog simpeler melodie. Omdat het bierhossen niet echt bevredigt gebruiken wij drugs om ons fijn te voelen. Omdat de verkoop, niet het gebruik van drugs verboden is, is er een maffia ontstaan, bendes waarvan de leden elkaar op straat doodschieten. We gaan de drugs op dezelfde manier behandelen als de alcohol. Wie zich ondanks goede voorlichting te pletter wil zuipen of spuiten moet dat maar doen. Maar er is geen vangnet, het eindpunt is slapen onder de brug en het crematorium.

Ik wens u toe dat ons beelden van uitgehongerde negerkinderen bespaard blijven. Prima als u wat geld geeft maar het lost het probleem niet op. Het probleem is dat Afrikaanse landen weliswaar rijk zijn aan mogelijkheden maar zo slecht bestuurd worden dat de bewoners, met uitzondering van hun bestuurders nu slechter af zijn dan onder het vroegere koloniale bestuur. We zouden het bestuur over kunnen nemen tot er bestuurders zijn opgeleid die begrijpen dat als je iets wilt, het weliswaar de snelste methode is het af te nemen van je buurman, maar dat het zinniger is zelf iets te presteren.

Johannes Tegendraedt

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *