Over botox gesproken

Oud worden is fijn, maar oud zijn niet, want de ouderdom komt met gebreken zegt mijn oom Frederik, hij kan het weten want hij is de negentig al gepasseerd.

Ik ben nog opgegroeid met respect voor de ouderdom, mijn ouders en alle ouderen werden aangesproken met u en mij werd geleerd dat ik mijn zitplaats in tram of bus moest afstaan aan ouderen.

Ook diende ik te luisteren en mijn mond te houden als ouderen spraken want gezien hun levenservaring kon ik mijn voordeel doen met de wijsheden die over hun lippen rolden.

Alles geweest, nu moet je juist jong zijn, bruisen van energie, niet gehinderd door kennis van zaken achter hypes aanlopen en regelmatig uit je dak gaan. Ouderen zijn sufferds, die zich bezig houden met het verleden of met de toekomst in plaats van met het heden.

Nog al wat ouderen proberen daarom er jonger uit te zien dan ze zijn. Normaal kunnen wij van de mensen van ons eigen ras de leeftijd goed schatten. Meestal onbewust kijken we naar de kleur van en de dikte van het haar, de rimpels in het gezicht, de vorm van het hoofd de gladheid van de huid, e.d. Die man is de zestig ruim gepasseerd, is bijvoorbeeld onze mening.

Een van de manieren om er jong uit te zien is een botox behandeling.

Botulinetoxine A, de werkzame stof, wordt gemaakt door een bacterie die vroeger nog wel eens in vlees voorkwam en dan de dood van mensen kon veroorzaken. Het is heel giftig ongeveer 30 000 keer zo giftig als het zenuwgas sarin dat recentelijk in Syrië weer vele slachtoffers eiste. Onder commerciële namen, is de stof in de handel voor het verlammen van de gezichtspieren, waardoor rimpels tijdelijk verdwijnen. Het wordt uiteraard gebruikt in een minieme concentratie die de producent uit commerciële overwegingen geheim houdt.

Het doet denken aan de homeopathie. De onderliggende gedachte daarvan is dat een gif als je het ver genoeg verdunt een medicijn wordt. De verdunning gaat dan soms zo ver dat het toeval is of er in de slok die je neemt nog een molecuul zit van de 1 met 20 nullen stuks die er oorspronkelijk waren.

Er zijn foto’s op het internet te vinden van Hillary Clinton voor en na een botox behandeling. Desondanks heb ik Trump tijdens de verkiezingscampagne niet horen zeggen: alles aan die vrouw is bedrog zelfs haar uiterlijk. Ik neem aan dat hij boter op zijn hoofd heeft of duidelijker, verf in zijn haar.

De rimpels verdwijnen echt, en je lijkt daardoor jonger, maar tegelijkertijd treedt een soort verandering van het gezicht op, je krijgt een Botox gezicht.

Je kunt ook chirurgische ingrepen laten doen, om een scheve neus recht te laten zetten of afzakkende oogleden te laten oplichten. Als de behandelingen worden uitgevoerd door een plastisch chirurg lijken de risico `s beperkt.

Mevrouw Tegendraedt en ik hebben er over gepraat en afgesproken dat we ook aan deze hypes niet meedoen. We hebben ons steentje bijgedragen aan de samenleving en doen dat nog steeds. Al doende zijn we ouder geworden, dat is te zien en daar generen we ons niet voor.

We zijn ook niet jaloers op mensen die nu nog jong zijn. Ik moet er niet aan denken dat ik om op te vallen zou moeten lopen in een spijkerbroek waar opzettelijk scheuren in zijn aangebracht. Hoe uit de gescheurde broeken jongeren botox ouderen moeten groeien is mij trouwens een raadsel.

Ik wil niet de indruk wekken dat de jongeren van nu geen hulpvaardigheid zouden kennen voor ouderen. Mijn oom Frederik, van 90+, viel uit zijn rolstoel toen hij over een losse tegel reed. Voor hij zijn leed kon overzien voelde hij twee sportschool armen om zich heen en werd hij als een veertje teruggezet in zijn rolstoel.

Alles in orde opa? vroeg een jonge man.

Johannes Tegendraedt

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *