Over politietaken gesproken

De kleine criminaliteit is onder ouderen sterk toegenomen zei de nieuwslezeres, presentatrice, van de NOS. Bij het bezien van de getallen blijkt dan dat de criminaliteit van de ouderen gelijk is gebleven, dat de kleine criminaliteit van jongeren sterk is verminderd en dat daardoor het percentage van de ouderencriminaliteit sterk is gestegen.

Behalve dat aantal en percentage niet hetzelfde is, is de mededeling ook nog anders onjuist. Bij nadere beschouwing blijkt het ook niet te gaan over aantallen winkeldiefstallen maar over aantallen diefstallen die zijn aangegeven. Het moge toch bekend zijn dat supermarkten allang geen zin meer hebben om diefstallen aan te geven. De rompslomp is enorm, er gebeurt verder niets omdat de politie bescherming van ondernemers in deze branche al lang niet meer als zijn taak ziet.

De ondernemers doen zelf veel. De waren worden gemerkt zodat er een toeter afgaat als je probeert ze onbetaald mee te nemen door het poortje waardoor je naar buiten moet. Tevens lopen er als agent vermomde mannen rond van een particuliere veiligheidsdienst, die ook door de supermarkt worden betaald maar die geen bevoegdheden hebben die uitgaan boven die van de goedwillende burger. Dan hangen er nog camera’s waarmee de dief wordt opgenomen terwijl hij de waren in zijn zak steekt of een goedkoop ontbijt geniet tussen de schappen.

De schade moet niet worden onderschat, de betrokkenen schatten de schade van het Nederlandse midden- en klein bedrijf op 1 miljard euro per jaar. Daarin zitten ook de kosten van de beveiliging en de kosten van de afwikkeling.

Het openbaar ministerie en de politie hebben zich helemaal teruggetrokken uit de winkeldiefstal, het MKB kan via een tweetal stichtingen zonder tussenkomst van de politie of rechter €181 schadevergoeding van een betrapte winkeldief verlangen en dat laten innen door een incassobureau.

Op deze manier heeft de politie de handen vrij om zich te concentreren op onderlinge moorden van criminelen. Het voorkomen van deze moorden zou bij mij geen hoge prioriteit hebben.

Het voorkomen van het met een pistoolmitrailleur neerschieten van bezoekers van een winkel waar alleen ‘koosjer’ etenswaren worden verkocht door lieden die zelf bij de ‘hallal’ winkel inkopen, behoort nog wel tot de taken van de politie. Een van de “zegeningen” van de moderne maatschappij is de Kalasjnikov, die 10 kogels per seconde kan afschieten. Het is “made in China” nog niet te koop maar het zou zeker minder dan 100 euro kosten. Op de zwarte markt in Amsterdam doet dit wapen nog €1000, maar zelfs aan dat bedrag kan een gestoorde die van zijn God opdracht heeft gekregen ongelovigen, speciaal Joden, te doden, wel opbrengen. Helaas is het aantal mannen sterk toegenomen dat serieus gelooft Allah welgevallig te zijn door het doodschieten van ongelovigen. Als hij erbij zelf sterft wordt hij martelaar van het geloof en verdient hij een enkele reis naar de hemel en naar zijn zeventig maagden.

Helaas lopen er tegenwoordig ook nog een flink aantal niet islamitische maar wel instabiele mensen vrij rond die potentieel in staat zijn een Kalasjnikov aan te schaffen om in een winkelcentrum willekeurige mensen te gaan doodschieten. De kans dat het je overkomt is heel klein maar degenen die zo hun dierbaren verliezen zijn vooral woedend.

Het aantal slachtoffers van deze gekken is veel kleiner dan het aantal verkeersslachtoffers dat door onzorgvuldige of dronken chauffeurs is doodgereden en in die zin is het begrijpelijk dat de politie daaraan meer tijd besteedt dan aan het observeren van gekken.

Echter blijkt steeds dat de meeste aandacht uitgaat naar bekeuringen voor goedwillende chauffeurs die 116 Km per uur hebben gereden waar niet 120 maar slechts 110 Km is toegestaan, omdat zij in het woud van borden er één hebben gemist.

Johannes Tegendraedt

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *