Over graaiers gesproken

Er was veel commotie over directeuren van ABN die van de president commissaris, hij gaat daarover, een opslag van €100 000 per persoon kregen omdat dat in hun contract stond.

Ik vind dat niet veel. De laatste jaren is het aantal mensen dat werkt bij de bank ieder jaar met ongeveer 1500 gedaald. Hoeveel mensen daadwerkelijk zijn ontslagen is nooit goed na te gaan omdat grote bedrijven er vaak de voorkeur aan geven medewerkers door interessante handdrukken te bewegen vrijwillig ontslag te nemen.

Mensen ontslaan vinden ook directieleden onaangenaam. Logisch dat ze voor dit nare werk wat extra vangen, is 66 euro per ontslagen medewerker veel?

De klanten kunnen er ook niet mee zitten, omgerekend krijgt iedere directeur een opslag van anderhalve cent per klant.

De super inkomens van een heel kleine groep mensen is uit de VS komen overwaaien. In Nederland zijn de mensen wier jaarinkomen uit arbeid een miljoen euro overschrijdt vooral te vinden onder beroepsvoetballers, bankiers en directeuren van multinationale bedrijven. Het is een kleine groep, hun inkomen is voor de Nederlandse economie niet erg belangrijk, het recente failliet van een aantal banken is niet veroorzaakt door het hoge salaris van hun directieleden, maar door verkeerde beslissingen van die directeuren. Het irritante aan de zaak is dat het hoge inkomen geen garantie geeft voor kwaliteit. Je krijgt het gevoel dat strijd om de topfuncties meer gewonnen wordt met de ellebogen dan met de hersens.

Voor beroepsvoetballers met meer dan een miljoen inkomen per jaar komt hun inkomen direct en indirect uit de zak van de ‘gewone man’, die daar blijkbaar vrede mee heeft. Voor het WK voetbal is in Nederland 140 miljoen euro uitgegeven, wij Tegendraedten vinden dat zonde van het geld voor een weinig originele show. Daarbij is wel te bedenken dat de werkgever van de beroepsdribbelaars vaak subsidie krijgt uit de gemeentekas omdat de politici/bestuurders hopen daarmee stemmen te vergaren.

De grootste graaier echter, is de overheid. Als je de premies voor de verplichte verzekeringen, zoals het hoort meerekent bij de belasting, dan hebben we bijna een vlaktaks, een voor bijna iedereen gelijke belasting van ongeveer 50 procent van het inkomen.

Daarmee zijn we nog niet uitbetaald, van de helft die overblijft betalen we BTW (21 procent) op zowat alles dat we kopen, accijnzen bv op benzine, alcohol en auto’s, onroerend goed belasting, energiebelasting, wegenbelasting etc.

Niet iedereen besteedt zijn inkomen op dezelfde manier, maar gemiddeld stijgt door deze belastingen de belasting op inkomen naar 65 procent. Als je van het derde deel van je inkomen dat je zelf mag besteden, dan ook nog huur moet betalen en dat lukt niet, dan krijg je huursubsidie.

De graaiende overheid heeft ons echter in een situatie gebracht waar werken niet meer loont en nog erger waar iets leren ook niet meer loont. Wie heeft er nog zin om om zeven uur op te staan en in de vrieskou naar zijn werk te gaan als lekker warm thuis blijven en TV kijken bijna evenveel geld in het laatje brengt?

Tot slot is er dan nog de belasting op vermogen, niet op inkomen uit vermogen, wat redelijk lijkt, maar op het vermogen zelf. Het kapitaal moet evenredig over alle Nederlanders worden verdeeld en niet in handen zijn van een groep ondernemers. Aangezien de gemiddelde Nederlander geen vermogen kan beheren zou dat betekenen dat we weer bij het communisme eindigen waar de staat eigenaar is van alle vermogen en dat voor de burger beheert. En daar kwam en komt niets van terecht. Ik verdenk de politici die het fiasco met de Fyra veroorzaakten ervan dat ze niet alleen geen verstand hadden van hoge snelheidstreinen maar zich zelfs niet bewust waren van het feit dat de luchtdruk op het front van de trein toeneemt met het kwadraat van de snelheid. Een hoge snelheidstrein bouwen heeft vrijwel niets gemeen met het bouwen van een tram.

Johannes Tegendraedt

.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *