Over crimineel gesproken

Jozef heet hij naar zijn vader. Hij is de zoon van een nicht van mij, hij is nu veertien jaar maar lijkt veel ouder. Toen hij drie was heeft zijn vader aan zijn stelten getrokken en niemand heeft ooit meer iets van hem gehoord. Mijn nicht werd dus ongewild alleen opvoedende moeder en er heeft zich sindsdien niemand aangemeld om die verantwoordelijkheid met haar te delen.

Mijn nicht is een lieve wat onnozele vrouw. Onder haar toezicht heeft Jozef zich ontwikkeld tot een etterbak. Hij steelt geld uit haar portemonnee, slaat haar en als hij zijn zin niet krijgt richt hij vernielingen aan in huis.

Gisteravond was hij bij me met zijn moeder. Hij wil niet meer naar school huilt mijn nicht, wat moet er van hem worden?

Ik heb hem meegenomen naar mijn studeerkamer. Ik kan mij voorstellen dat je geen zin hebt om naar school te gaan. De enige manier om eronderuit te komen is weg te lopen van huis. Ik stel mij voor dat je crimineel wordt, je hebt beslist aanleg.

Je moet wel zorgen dat je de eerste jaren niet wordt opgepakt want de jeugddetentie is erg onaangenaam, de gewone gevangenis waar iedere crimineel tijdens zijn carrière wel eens een aantal maanden moet doorbrengen is veel prettiger. Je wordt aangemoedigd te studeren en zo kun je de jaren die je nu gaat missen inhalen.

De kans dat je gepakt wordt is overigens heel klein, zeg een op de tien keer, en als het om kleine criminaliteit gaat sta je na een paar uur alweer op straat. De politie loopt ook liever een straatje om dan een confrontatie aan te gaan, ze weten dat tegenwoordig vaak de agent en niet de crimineel wordt veroordeeld.

Je zou kunnen beginnen als zakken roller. Ik kan dat niet aanraden. Je moet concurreren met Roemeense kinderen die op hun zesde al de eerste portemonnee hebben gelicht. Je kunt beter beginnen als drugsverkoper op straat. Je moet wel zorgen dat je zelf niets gebruikt. De kroegbaas die zelf de beste klant is van zijn zaak maakt het niet lang.

Je kunt wat winkeldiefstal erbij doen, niets is eenvoudiger, maar je moet dan wel een betrouwbare heler vinden.

Je hebt natuurlijk al wel eens seks gehad met een meisje van je leeftijd. Je ziet er goed uit. In de toekomst moet je ervoor zorgen dat rijke oudere vrouwen verliefd op je worden, of vrouwen die je van dienst kunnen zijn, zeg maar verkoopster bij een juwelier of zo.

In het wereldje kun je geweld niet ontlopen. Onthoud, de eerste klap is een daalder waard. Je moet leren je vuisten te gebruiken en kopstoten te geven. Blijf uit de buurt van messen en vuurwapens, de kans op een lang verplicht verblijf in het staatshotel wordt veel groter.

Dan is er nog iets. In de onderwereld wordt niets opgeschreven. Een man een man, een woord een woord, dat geldt! Houd je aan die code, anders wordt je uitgestoten of erger. We maken meteen een begin, je loopt morgen weg van huis. Je laat een afscheidsbrief achter voor je moeder, waarin staat dat ze niet naar je moet laten zoeken omdat je een afspraak hebt met je vader en je laat je niet meer zien. We vergeten allebei dit gesprek, je zegt tegen je moeder dat ik gezegd heb dat je naar school moet. Je krijgt van mij nu duizend Euro om de eerste tijd te overbruggen en je laat je ook hier niet meer zien. Als je het er mee eens bent dan geef je me nu je hand en dan is het afgesproken.

Zo is het gegaan en het is nu meer dan een jaar geleden. Mijn nicht heeft een betere baan en een vriend gevonden en ze gaat zingend door het huis.

Johannes Tegendraedt

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *