Over voor gesproken

Ik zat met wat vrienden een flesje krachtige Spaanse ‘dos años’ te drinken. Johannes, zei één van hen, jij bent overal tegen, lekker makkelijk, maar waar ben je dan vóór? Hoe ziet ‘De wereld volgens Tegendraedt’ eruit?

Ik moet jullie teleurstellen, zei ik, ik heb niets van Messias of profeet en voor politiek leider is mijn ego te klein. Maar over Nederland volgens Tegendraedt kan ik wel iets zeggen.

Ik heb wel eens geschreven dat ik onze partij democratie niet zó geweldig vind dat het systeem aan anderen moet worden opgedrongen, al helemaal niet als daarvoor op grote schaal gestorven en vernield moet worden. Als ik wat te zeggen had deden we ook niet meer mee aan het bombarderen van Irak om New York te beschermen.

Ik ben voor een federaal Europa met Rusland als lid, een Europa dat zich ontdoet van de bevoogding door de VS, ik vind het gênant dat de premier van Nederland staat te glunderen als hij bij een bezoek een schouderklopje krijgt van de Amerikaanse president. Ook in ander opzicht laten we buitenlanden hun eigen zaken regelen, ontwikkelingshulp en dat soort bemoeizucht werkt niet en wordt afgeschaft. De federale regering moet ook klein blijven, de ambtenaren in het Brusselse waterhoofd, die zich nu bezighouden met het maximaal toegestane vermogen van stofzuigers kunnen we wel missen.

Binnenshuis moet er een einde komen aan het geneuzel in de Tweede Kamer over een tiende procent koopkrachtverbetering en compensatie voor wie daar buiten valt. De Tweede Kamer probeert voortdurend op de stoel van de regering te zitten en dat dient helemaal nergens voor, de Tweede Kamer wordt afgeschaft. Nederland moet worden geregeerd door bestuurders en niet door politici. De minister president wordt direct gekozen en zoekt zelf ministers met kennis en ervaring in het vakgebied, ervaring die ze hebben opgebouwd in het bedrijfsleven of in de vrije beroepen.

Het kabinet is verantwoording verschuldigd aan de Eerste Kamer. De leden worden gekozen door alle Nederlanders die inkomstenbelasting betalen, wie niet bijdraagt mag ook niet meestemmen over de besteding. De functie is onbezoldigd en er worden geen kosten vergoed. Voor deze functie zoeken we ervaren mensen die hun land willen dienen. De kamer komt een beperkt aantal weken per jaar bij elkaar om in grote lijnen de doelstellingen voor het jaar met het kabinet af te spreken en om het kabinet daarop af te rekenen. De Kamer heeft het recht het kabinet weg te sturen en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

In Nederland wordt nu meer dan de helft van het nationaal inkomen ingenomen en uitgegeven door de staat. Veel hiervan is een zinloze herverdeling van inkomen, rechtvaardigheid tot op tien euro per jaar. Ik zou streven naar een beslag van maximaal vijf en twintig procent, de helft van nu en een maximale belasting van vijf en dertig procent op inkomen uit arbeid en vermogen. Vermogen zelf blijft, zoals in de meeste andere landen, onbelast, het is belangrijk dat het in handen blijft van mensen die kunnen en willen ondernemen, een rechtvaardige verdeling van vermogen is prietpraat. Vooral grote vermogens zijn nuttig omdat de eigenaar probeert er iets mee te doen, kleine vermogens worden opgegeten.

Als vastgesteld is hoe groot de inkomsten zijn, kan worden besloten waaraan het uitgegeven moet worden. Niet omgekeerd. Jan Modaal kan ook niet met een lijstje van gewenste uitgaven naar zijn baas om zijn salaris vast te stellen. Uit veel gebieden kan de overheid zich terug trekken. De handhaving van de rechtsstaat ‘defensie, politie en rechtspraak’, blijven overheidstaken, voor onderwijs en zorg bijvoorbeeld kunnen regels en controle op de naleving van de regels volstaan.

De lagere overheden moeten hun eigen broek ophouden door de gebruikers van hun diensten daarvoor te laten betalen.

Het moet niet meer zo zijn dat iedereen die problemen heeft naar de overheid kan voor ( financiële) hulp. Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten, de eigen verantwoording moet groeien.

Onze rechtsstaat is een groot goed. Wie de rechtsstaat niet respecteert verliest de rechten die de rechtsstaat de burger biedt. Criminelen hebben geen recht op privacy en voorstanders van de sharia en de jihad verliezen het stemrecht en het recht op vrije meningsuiting.

Johannes, zeiden mijn vrienden op dit punt van mijn tirade: je moet toch maar een politieke partij oprichten. Maar daar heb ik geen behoefte aan, ik wil graag zonder lijfwachten door het leven.

Johannes Tegendraedt.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *