Over zwartepiet gesproken

Sinterklaas en zwarte Piet
Allebei bestaan ze niet.

Dit versje voor oudere kinderen heeft het bij het rechte eind. Sinterklaas en zwarte Piet zijn een soort literaire figuren die zijn ontstaan in de fantasie van hun schepper en voortleven in de fantasie van zijn lezers, net als Ollie B Bommel, Asterix en de maagd Maria.

Er zijn nu zwarte mensen die vinden dat zwarte Piet niet meer kan. Niet omdat hij zwart is, ook niet omdat hij Piet heet, maar omdat hij knecht is. Zij vrezen dat de witte kinderen gaan denken dat zwarte mensen alleen knecht kunnen zijn, een minderwaardig beroep. In de echte wereld is dat beroep dan ook geheel afgeschaft. Als je witte Pieten hebt als knechten van Sinterklaas dan los je het probleem niet op. Ze worden dan weliswaar niet gediscrimineerd, maar wel uitgebuit, geen echte oplossing.

Maar Sinterklaas is een oud man, die maar moeizaam met zijn tijd meegaat. Ik vind dat hij zijn Piet moet promoveren tot logistiek medewerker en wij moeten zwarte mensen uitleggen dat het een eer is voor de goedheiligman te mogen werken.

Mijn neef Tegendraedt, die vele jaren in het verre Oosten gewerkt heeft, vertelde dat ook daar door de Nederlandse gemeenschap het Sinterklaasfeest werd gevierd. Zwarte Piet waren blanke Nederlandse meisjes met een zwartgemaakt gezicht. De locale bevolking die bruin is en islamitisch nam geen enkele aanstoot aan zwarte Piet en kwam met hun kinderen kijken naar de aankomst van Sinterklaas met de stoomboot uit Spanje.

Buitenlanders met vreemde gewoontes waren we volgens de locale bevolking, zei mijn neef, maar je kinderen cadeautjes geven vonden ze een goed idee.

Als kind moet je geloven dat Sinterklaas op zijn paard over het dak rijdt en Piet cadeautjes door de schoorsteen laat werpen, die dan de volgende morgen helemaal niet zwart naast de kachel staan.

Dat leek zo ongeloofwaardig dat mijn vader het anders regelde. Op sinterklaasavond werd er onverwachts hard aan de deur gebeld. Mijn vader spoedde zich naar de deur en voerde daar een luid gesprek met een denkbeeldige Sinterklaas, dat eindigde met een herhaald ‘dank u wel Sinterklaas’, waarna hij met een grote jute zak met pakjes terugkeerde naar de woonkamer.

Kinderen van nu kennen een paard alleen van de televisie en de dierentuin. Het wordt ook hoogtijd dat Sinterklaas overstapt op een helikopter

Als jong volwassenen spotten wij nogal eens met Sinterklaas. Als student zongen wij op de melodie van het eerbiedwaardige Gaudeamus Igitur:

Sinterklaas had syfilis
Wat verdomd vervelend is
Salvarsan en bloem van zwavel
Dropen tappelings langs zijn navel
Sinterklaa aas had syfilis (bis)

Salvarsan, een geneesmiddel op basis van arsenicum, is intussen samen met de syfilis verdwenen na de popularisering van de antibiotica.

Sinterklaasavond werd wel gevierd. De goedheiligman bezocht altijd de sociëteit waar een grote stoel met daarnaast een rij van tien borrels voor hem klaar stond; een rij die wat hij ook dronk nooit kleiner werd omdat een gedienstig lid van het sociëteitsbestuur de lege glazen verving door volle.

Op een avond toen Sinterklaas op zijn stoel had plaats genomen en de eerste borrel tot zich had genomen, klommen, kennelijk aangetrokken door de jeneverlucht, drie als Sinterklaas verklede mannen door de ramen naar binnen en eisten op hoge toon de borrels op. In de chaos die toen ontstond wist al snel niemand meer wie de echte Sinterklaas was.

Johannes Tegendraedt

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *