Over ruilvoet gesproken

Een ruilvoet zou een voet kunnen zijn die je laat plaatsen als je eigen voet niet goed meer is. Het is ook een economisch begrip, de standaard waartegen geruild wordt in het economisch verkeer tussen landen.

Een Chinese arbeider moet een hele dag werken voor een loon dat een Nederlandse arbeider die hetzelfde werk doet in één uur verdient. Dat betekent niet dat de Nederlandse arbeider zich tien maal zo veel kan veroorloven, de Chinese arbeider koopt tegen veel lagere prijzen.

Een belangrijke oorzaak voor dit verschil is de koers van de Yuan de Chinese munteenheid ten opzichte van onze Euro. Deze koers wordt door de Chinese overheid laag gehouden om zo de groei van de economie te stimuleren. Dat lukt goed, wij spreken nu tijdens de crisis van krimp in plaats van een groei, de Chinese economie groeit nog ‘maar’ met iets minder dan tien pro cent.

Ik ga U niet vervelen met de ondergang van het Avondland, daarover hebben al zoveel mensen geschreven, maar het moet duidelijk zijn dat als een groot deel van de groei van de wereldeconomie in China plaats vindt, er voor ons niet veel overblijft.

Het is ook een beetje een kwestie van mentaliteit. Chinese jongeren houden, daarin gestimuleerd door hun ouders veel van wis- en natuurkunde en van techniek. Chinese monteurs hebben bovendien een reputatie van gevoel voor techniek. Mijn neef vertelde dat op een van de fabrieken in het verre Oosten waar hij tijdelijk de leiding had, de as van een grote compressor uit balans was geraakt. Assen van compressoren moeten in balans zijn net als de wielen van een auto. Net toen hij de afspraken met het hoofdkantoor in Amerika rond had om de as naar Amerika te versturen om hem daar te laten balanceren, hoorde hij de machine weer lopen. Een Chinese monteur had de as ter plekke op gevoel gebalanceerd met een ‘vijl’.

De Nederlandse jongeren hebben de natuurkunde en de techniek massaal laten vallen als te moeilijk en kiezen voor praatvakken waar ze elkaar leuk kunnen bezig houden maar waar internationaal geen geld mee te verdienen is. In hun vele vrije tijd, er wordt maar zelden meer dan 35 uur per week gewerkt, gaan ze uit hun dak als de plaatselijke voetbal club heeft gewonnen. Als bewijs van enthousiasme moet je de armen boven het hoofd houden en zoveel bier drinken dat je het nu volgende bierhossen leuk gaat vinden.

Het ziet er dus naar uit dat wij ons competitive advantage tov de chinezen gaan verliezen. Het Chinese inkomen stijgt snel het onze moddert voort of daalt. Een stijging van de welvaart zoals we in de laatste vijftig jaar hebben gezien gaat niet weer gebeuren.

Moeten we dan maar vast chinees gaan leren?

Bij het bezoek van Ronald Reagan aan Peking was de voertaal Engels. Reagan legde uit dat hij binnenkort elections had.

De gastheren waren niet onder de indruk. Chinese men have election evely molning, zei de woordvoerder.

In heel ZO Azië is de handel in handen van Chinezen zeer ten ongerieve van de autochtone bevolking. Chinezen worden openlijk gediscrimineerd, mogen niet directeur zijn van een groot bedrijf. Zo ontstond de Alibaba bussiness, Ali, Maleier, is directeur en knipt de linten door, Baba is de Chinees die de lakens uitdeelt en de winst in zijn zak steekt.

Ook in Nederland is de Chinese ondernemer in opkomst. Zij zien hoe merken met reputatie hun dure tassen, schoenen en kleding voor een prik laten maken in China. Veel marge voor een Chinese ondernemer.

Zullen we dan maar Chinees eten stel ik mijn neef voor aan het einde van het gesprek

Ach Oom Johannes zegt mijn neef, ik vind het prima maar het helpt niet. Meer dan een miljard Chinezen, het eet niet weg.

Johannes Tegendraedt

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *