Over verwennen gesproken

Ik zag een uitzending van de Vlaamse TV over middelbare dames die alleen naar Gambia reizen om zich daar door negroïde jonge mannen, die een uitzonderlijk groot lid schijnen te hebben, te laten verwennen. Sommigen van hen lieten zelfs hun spaargeld overkomen en begonnen een vaste relatie. Later bleek dan dat de bewuste jonge man een vrouw en twee kinderen had.

Ik herinner me mijn oom Tegendraedt, die professor in de anatomie was en die het al of niet grote lid van negers wilde behandelen in zijn college. De dames, die toen nog op de eerste rij zaten, namen aanstoot aan het onderwerp en stonden op om de zaal te verlaten. Mijn oom zei toen tot grote hilariteit van de mannen in de zaal: dames, blijft u toch rustig zitten, de eerste boot naar Afrika gaat pas overmorgen.

Mannen, die eens fijn verwend willen worden reizen naar niet naar Gambia maar naar Thailand. Daar reist ook mijn neef Tegendraedt met zijn vrouw ieder jaar naar toe. Ter plekke huren zij een kleine vrachtauto, laden die vol met rijst en andere nuttige zaken en reizen af naar het binnenland waar zij alles uitdelen aan arme families. Als zij terugkomen aan de kust vinden ze dat ze een weekje strand verdiend hebben.

Enigszins vergald wordt hun vakantie door het aanschouwen van talrijke, ook Nederlandse middelbare heren, met aan hun arm een heel jong Thais meisje. Als ze een man zien, die aan iedere arm een Thais kindvrouwtje heeft besluiten zij hem aan te spreken. Het blijkt een Nederlandse man te zijn die echter Engels met hen wil spreken opdat de meisjes het ook verstaan. Het gesprek heeft mijn neef mij in geuren en kleuren verteld.

Nee, zegt de man , ik ben niet alleenstaand ik ben getrouwd en ik heb twee volwassen kinderen.

Weet uw vrouw wat u hier doet?

Jazeker, zij staat er helemaal achter. Zij heeft geen zin meer en ze vindt het prima als ik me veertien dagen per jaar hier helemaal kan uitleven, dan is zij eraf.

Mijnheer, die meisjes horen op school, ze worden door u uitgebuit. zegt de vrouw van mijn neef.

Ze zijn niet zo jong als u denkt. Betty heeft twee kinderen, de Thaise vader is er vandoor en Sandy heeft haar middelbare school diploma gehaald maar er is geen werk. Vraag ze zelf maar wat ze er van vinden.

Vinden jullie het niet vreselijk dit te moeten doen?

Oh nee mevrouw, zegt Betty, ik kende Joop nog van vorig jaar, toen was hij ook hier en ik heb nu gevraagd of Sandy mee mocht komen. We zijn eerst samen uitgebreid gaan eten, dat is feest, wij eten heel simpel en vaak niet genoeg. Daarna zijn we naar het postkantoor gegaan om geld over te maken voor mijn kinderen en onze ouders. Dan naar de hotelkamer spelletjes doen, helemaal niet naar, Joop doet het heel fijn.

De volgende morgen, vult Sandy aan, deden we weer spelletjes, ik was nog maar net wakker en daarna kwam er een hotelbediende met een wagentje met allemaal lekkere dingen voor het ontbijt. Hij moest wel lachen om ons, met zijn drieën in bed. Daarna zijn we naar de markt gegaan om kleren voor ons te kopen. We mochten van Joop ieder honderd dollar besteden, daar koop ik kleren van voor een heel jaar.

Vind je het niet vervelend dat je, wat jij noemt spelletjes moet doen met een oude man?

U weet toch ook wel mevrouw dat je niet kunt voelen hoe oud een man is

Denk je dat Joop iemand als vakantiemaatje zou willen die zo oud is als je moeder, meer van zijn leeftijd?

Ik geloof dat hij dat niet zou doen, oudere vrouwen lachen te weinig en zeuren teveel.

Wat doe je zelf als je zo oud bent?

Dat zien we dan wel. We gaan nu waterskiën, Joop heeft een motorboot gehuurd.

Johannes Tegendraedt

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *