Over smaak gesproken

Over smaak valt niet te twisten, zegt een Nederlands spreekwoord.

Kent U de TV uitzending ‘de wereld draait door’? Ik vind dat de muziek die daar veelal ten gehore wordt gebracht geen muziek is maar herrie. Het getuigt van slechte smaak en het doet mij denken aan het geluid van de vuilniswagen die soms met flinke snelheid bij ons voorbij rijdt.

Al valt er dan niet te twisten, toch is onderscheid tussen goede en slechte smaak niet ongebruikelijk.

In DWDD komt, weliswaar zelden, ook mooie muziek voorbij. Jaroussky bijvoorbeeld, een Franse contratenor, die de sterren van de hemel zingt, zo zuiver als kristal. Het woord contratenor, is mijn vertaling van het Engelse ‘countertenor’; mijn Van Dale, niet de nieuwste, houdt het op kastraat. Dat je als man gewoon hoog kan zingen, door aanleg en oefening, zonder dat je ballen zijn verwijderd, is in Nederland blijkbaar nog niet erg doorgedrongen.

Wij Tegendraedten vinden van onszelf, zoals de meeste mensen, dat we een goede smaak hebben. Wij vinden niets aan de moderne ‘musical’. Alleen al het feit, dat de zang niet meer uit de mond van de zanger komt, maar uit kasten die her en der in de zaal verspreid hangen, bevalt ons niet. Maar een opera van Mozart, tweehonderd vijftig jaar geleden geschreven boeit ons nog steeds. Als zangeres moet je daarvoor studeren, niet alleen om de hoge F ( tweeënhalve toon boven de hoge C ) van de koningin van de nacht te kunnen halen, maar ook om het volume te ontwikkelen om alleen met je stem, zonder versterking, ook de achterste rij in de zaal te bereiken. Veel jonge zangers hebben geen zin in die inspanning en veel publiek is niet erg kritisch.

Over smaak valt niet te twisten. Maar mannen, die denken dat ze met geweldige biceps, triceps en een goed gevulde zwembroek in de smaak vallen bij vrouwen, vergissen zich. Vrouwen vinden het uiterlijk van mannen minder belangrijk. Bijvoeglijke naamwoorden als zorgzaam, attent, liefkozend e.d. zijn van toepassing.

Mannen daarentegen, vinden het uiterlijk van vrouwen heel belangrijk, goed gevuld op de juiste plaatsen en toch heel slank, goed en uitdagend gekleed, dat is het wel. De dames mogen desnoods slim zijn, maar vooral niet slimmer dan de mannen zelf zijn.

Als we over smaak spreken denken velen van ons aan eten en drinken. De Nederlander wordt van oudsher gedacht vooral te houden van boerenkoolstamppot met rookworst, zuurkool met spek, erwtensoep met varkenskluif, bier en jenever.

De reputatie van de Duitse keuken is niet veel beter. Eisbein, een soort varkenspoot, Kalbshaxe, een vet stuk poot van een kalf, Bratwurst, een gebakken varkensworst en aardappelsoep horen tot de specialiteiten. Daarbij drink je dan een Radler (fietser), een mengsel van goedkope witte wijn en limonade gazeuse.

De Fransen daarentegen, hebben de reputatie fijnproevers te zijn. Ik vergeet nooit hoe ik als jongeman mijn buurman in een Frans restaurant bij zijn kaasdessert komijn hoorde bestellen. De serveerster vond de vraag heel gewoon en bracht een schoteltje met zaadjes die de klant op zijn kaas strooide.

Nog steeds is ieder jaar de komst van de Beaujolais Primeur naar Parijs een gebeurtenis, die een betere wijn zou doen verwachten dan dat wat wordt aangeboden. Landen als Spanje, Chili en Zuid-Afrika bieden nu voor dezelfde prijs wijnen aan, die duidelijk beter zijn dan de Franse. Maar nog steeds wordt de superioriteit van een restaurant gemeten naar het aantal Franse Michelin sterren, die het heeft.

Echter veel goede restaurants in Franse dorpen en provinciesteden zijn gesloten. Veel Fransen kunnen zich een mooie maaltijd in een restaurant niet meer veroorloven. Ook hier rukt de goedkope hamburger op, binnenkort krijgt het eerste hamburger eethuis een Michelin ster, omdat het toilet er zo schoon is.

Johannes Tegendraedt

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *